Logo side academy2

Επιστημονική, Ιατρική, Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Κλασσική Ιδιοσυγκρασιακή Ομοιοπαθητική

 logo academy

lhmi

Παγκόσμια Ομοιοπαθητική
 Ιατρική Εταιρεία

Logo-ECHΕυρωπαϊκή Επιτροπή
για την Ομοιοπαθητική

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ;

 

 

Τι είναι η Ομοιοπαθητική Ιατρική;

Ένα σύγχρονο Θεραπευτικό Σύστημα. Είναι κλάδος της Ιατρικής Επιστήμης και καθιερωμένη ειδικότητα πολλών Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Οι αρχές της διατυπώθηκαν από τον Ιπποκράτη. Η διεθνής της όμως ανάπτυξη ξεκίνησε πριν από 250 χρόνια στη Γερμανία από τον καθηγητή της Ιατρικής Σαμουήλ Χάνεμαν.

 

Τι θεραπεύει η Ομοιοπαθητική;

Αφορά όλες τις παθήσεις και όλες τις ηλικίες. Έχει σημαντικά θεραπευτικά αποτελέσματα αλλά δεν είναι πανάκεια. Έχει όρια όπως και κάθε Θεραπευτικό Σύστημα.

 

Το αποτέλεσμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν είναι αναστρέψιμες οι βλάβες. Δηλαδή από το πόσο προχωρημένη είναι η ασθένεια. Στις προχωρημένες ή πολύ σοβαρές παθήσεις, υπάρχει η δυνατότητα βελτίωσης ή σημαντικής ανακούφισης.

 

 

Μπορεί να δράσει και προληπτικά σε υγιείς μειώνοντας τις προδιαθέσεις, δηλαδή τα αδύνατα σημεία του οργανισμού. Ενισχύει τη ζωτικότητα του ατόμου, μειώνει το άγχος και αυξάνει την απόδοση του στη χειρωνακτική ή στη διανοητική εργασία.

 

Παρότι έχει άμεσα αποτελέσματα, η προσπάθεια του ομοιοπαθητικού γιατρού δεν είναι να ανακουφίσει απλώς τον ασθενή από τα συμπτώματα αλλά να θεραπεύσει τις αιτίες των ασθενειών ώστε να επιφέρει ένα μόνιμο και ριζικό αποτέλεσμα.

 

Πολύ καλή ανταπόκριση στην ομοιοπαθητική θεραπεία έχουν παθήσεις όπως: Αλλεργίες, Ημικρανίες, Διαταραχές Περιόδου, Ορμονικές Διαταραχές, Γαστρίτιδες, Κολίτιδες, Αγχώδεις ή Φοβικές Νευρώσεις, Κρίσεις Πανικού, Κατάθλιψη, Δερματικά Προβλήματα, Έκζεμα, Ψωρίαση, Κολπίτιδες, Ουρολοιμώξεις, Υπέρταση, Βρογχίτιδες, Άσθμα, Τριχόπτωση, Παχυσαρκία, Ακμή, Κρυολογήματα, Υπερχοληστεριναιμία, Προβλήματα Θυρεοειδούς, Οσφυαλγία, Αυχενικό Σύνδρομο, Αρθρίτιδες, κλπ.

 

Θεραπευτικά πλεονεκτήματα

1. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι φυσικά και γι’ αυτό απολύτως ακίνδυνα. Μπορούν να δοθούν άφοβα ακόμη και σε βρέφη, εγκύους ή αλλεργικά άτομα

2. Η θεραπεία όταν επιτευχθεί είναι μόνιμη, ριζική και οριστική. Γιατί δεν καταστέλλει απλώς τα συμπτώματα αλλά θεραπεύει τις αιτίες των ασθενειών

 

Ομοιοπαθητικά Φάρμακα

Είναι φυσικά φάρμακα, προέρχονται δηλαδή κυρίως από φυτά ή από απλά ορυκτά. Δεν είναι όμως απλά βότανα ή βιταμίνες. Έχουν ισχυρή θεραπευτική δράση και γι’ αυτό χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή από όσα συνήθη φαρμακεία έχουν και ομοιοπαθητικό στοκ. Παρασκευάζονται από μεγάλες ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες.

 

Διάγνωση και θεραπεία

Ο ομοιοπαθητικός γιατρός, όπως και ο συνήθης γιατρός, παίρνει το ιστορικό, κάνει κλινική εξέταση και παραγγέλλει τις κατάλληλες εργαστηριακές εξετάσεις. Αυτό γίνεται για να διαγνώσει τις παθήσεις. Ακολουθεί το ειδικό ομοιοπαθητικό ιστορικό που αφορά τις συνήθειες, το χαρακτήρα και τα ιδιαίτερα σωματικά και ψυχικά χαρακτηριστικά του ατόμου.

Αυτό γίνεται για να διαγνώσει την Ιδιοσυγκρασία-Ανισορροπία που επηρεάζει τον συγκεκριμένο ασθενή σε αυτή τη φάση. Κι αυτό γιατί το φάρμακο που θα χορηγήσει ο ομοιοπαθητικός γιατρός είναι όμοιο (γι’ αυτό λέγεται ομοιο-παθητικό) όχι με τις παθήσεις αλλά με την εκάστοτε Ιδιοσυγκρασία-Ανισορροπία του ασθενούς.

Το φάρμακο αυτό θα κινητοποιήσει τους σωματικούς και ψυχικούς θεραπευτικούς μηχανισμούς του οργανισμού για να φέρει τη θεραπεία.

Όταν ήδη παίρνει ο ασθενής κάποια συνήθη φάρμακα δεν είναι απαραίτητο να τα σταματήσει για να αρχίσει την ομοιοπαθητική θεραπεία. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα να συνδυαστούν, εφόσον είναι αναγκαίο, οι δύο θεραπείες.

Ο ομοιοπαθητικός γιατρός συνεργάζεται όπου χρειάζεται με όλους τους γιατρούς συναδέλφους του άλλων Θεραπευτικών Συστημάτων.

 

ΠΟΙΑ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ;

Η Ομοιοπαθητική Ακαδημία προωθεί τη Μιασματική Ιδιοσυγκρασιακή Ομοιοπαθητική ή Κλασσική Ομοιοπαθητική που σέβεται

αυστηρά τους επιστημονικούς Ομοιοπαθητικούς Νόμους.

 

1.Νόμος του Όλου:

Για τη διάγνωση ο ομοιοπαθητικός γιατρός εξετάζει όλα τα σωματικά και όλα τα ψυχικά συμπτώματα του ατόμου. Ακόμα εξετάζει και τις συνήθειες του, τις προτιμήσεις του και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του.

Στη θεραπεία ο ομοιοπαθητικός γιατρός στοχεύει στη βελτίωση όλων των παθήσεων και της ψυχικής κατάστασης του ατόμου.

Επομένως δεν είναι ορθή Ομοιοπαθητική το να δίνει κανείς φάρμακα μόνο για το τάδε σύμπτωμα ή πάθηση (Συμπτωματική ή Νοσολογική «Ομοιοπαθητική»).

Δεν υπάρχει επομένως στην Ομοιοπαθητική ένα φάρμακο συγκεκριμένο για τον πονοκέφαλο γενικά αλλά υπάρχει φάρμακο για το συγκεκριμένο ασθενή με το συγκεκριμένο πονοκέφαλο. Ο τελικός στόχος του γιατρού είναι όχι απλώς να φύγουν τα τωρινά συμπτώματα αλλά να μειωθούν και οι Χρόνιες Προδιαθέσεις του ατόμου.

Πχ, όχι μόνο να μειωθούν τα αλλεργικά συμπτώματα κάθε Άνοιξη αλλά να θεραπευτεί η αλλεργική προδιάθεση. Όχι μόνο να θεραπεύσω το τωρινό κρυολόγημα αλλά και την προδιάθεση για κρυολογήματα.

2.Νόμος της Εξατομίκευσης: 

Ο γιατρός δίνει κάθε φορά στο κάθε άτομο το δικό του ένα φάρμακο, το εκάστοτε όμοιο με τη συνολική ψυχική και σωματική του εικόνα. Το φάρμακο είναι κάθε φορά όμοιο με την εκάστοτε ιδιοσυγκρασία που επηρεάζει στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή το άτομο. Κάθε άτομο βρίσκεται στη διάρκεια της ζωής του υπό την επίδραση διαφορετικών ιδιοσυγκρασιών, έστω και αν κάθε φορά μία κυριαρχεί και τον ανισορροπεί.

Επομένως, είναι λάθος να λέμε «αυτό είναι το φάρμακο για την κολίτιδα το ίδιο για όλους» ή «όποτε έχεις εσύ κολίτιδα θα παίρνεις αυτό το φάρμακο» ή «αυτό είναι το φάρμακο σου και όποτε αρρωσταίνεις με οποιαδήποτε νόσο θα παίρνεις αυτό το φάρμακο» ή «είσαι η ιδιοσυγκρασία Σούλφουρ και θα παίρνεις πάντα και συνέχεια το φάρμακο Σούλφουρ».

3.Νόμος της Ομοιότητας:

Ο γιατρός θα πρέπει πάντα να χορηγεί εκείνο το ομοιοπαθητικό φάρμακο που είναι το πλέον όμοιο είτε με την οξεία κατάσταση είτε με τη χρόνια κατάσταση του συγκεκριμένου ασθενούς.

Επομένως ένα είναι το εκάστοτε όμοιο φάρμακο με τον ασθενή και είναι λάθος σοβαρό το να δίνουμε μείγματα φαρμάκων (Σύνθετη «Ομοιοπαθητική»). Τέτοια σκευάσματα δεν είναι όμοια με τον εκάστοτε ασθενή αλλά είναι αυθαίρετα μείγματα που στοχεύουν στην πάθηση (πχ για ψωρίαση ή για φοβίες) και συχνά το ένα εξουδετερώνει τη δράση του άλλου.

4.Νόμος της Ιεραρχίας:

Υπάρχει μια ιεραρχία στο ανθρώπινο ον. Πρώτα είναι το ψυχικό και μετά το σωματικό. Και στο σωματικό επίπεδο πρώτα είναι το Νευρικό Σύστημα, μετά το Ορμονικό, ύστερα η καρδιά και οι πνεύμονες, μετά τα διάφορα σπλάχνα, μετά το μυοσκελετικό και τέλος το δέρμα.

Επομένως η διάγνωση του ομοιοπαθητικού γιατρού δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στα ψυχικά συμπτώματα παρά στα σωματικά. Και στα γενικά χαρακτηριστικά του ατόμου παρά στα ειδικά. Και στο άτομο παρά στην πάθηση.

 

ΑΡΧΕΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

1.Επιστημονική Επάρκεια:

Η Ομοιοπαθητική Ακαδημία θεωρεί ότι η Ομοιοπαθητική είναι Ιατρική εφόσον κάνει διάγνωση και θεραπεία και μάλιστα του ψυχοσωματικού συνόλου, γι’ αυτό και θα πρέπει να εξασκείται αποκλειστικά από γιατρούς αποφοίτους Ιατρικών Πανεπιστημίων.

2.Ολιστική Αντίληψη:

Στην ομοιοπαθητική διάγνωση και θεραπεία η τυχόν αλλοπαθητική ειδικότητα του γιατρού δεν παίζει κανένα ρόλο μιας και πάντα, ανεξάρτητα από την πάθηση, την ηλικία ή το φύλο η διάγνωση και η θεραπεία αφορά το ψυχοσωματικό όλον.

 

3.Συνεργασία θεραπευτών:

Η Ομοιοπαθητική Ακαδημία θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των γιατρών όλων των Θεραπευτικών Συστημάτων με μοναδικό όμως κριτήριο ο συμφέρον του ασθενούς.

 

4.Ιπποκρατική Ηθική:

Ο ομοιοπαθητικός γιατρός θα πρέπει σε όλες του τις δράσεις να τηρεί το Ιπποκρατικό ρητό «Ωφελέειν, μη βλάπτειν», δηλαδή «Να ωφελείς χωρίς να βλάπτεις».

 

ΟΔΗΓΙΕΣ

ΣΕ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

 

Η κλινική εμπειρία της Ομοιοπαθητικής έδειξε ότι οι πιο κάτω ουσίες πιθανόν να αντιδοτήσουν την ομοιοπαθητική θεραπεία. Αυτό δεν δημιουργεί οποιουδήποτε είδους παρενέργεια αλλά μπορεί

1. να μην βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας του ασθενούς ή

2. ενώ υπήρξε βελτίωση να χαθεί σε μεγάλο βαθμό

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ

Καφέδεςκάθε είδους, μαύρα αναψυκτικά τύπου κόλα, λικέρ με καφέ, παγωτά-γλυκά  μόκα, τιραμισού, ενεργειακά ποτά και  παυσίπονα με καφεΐνη, κρέμες κυτταρίτιδας με καφεΐνη

 

ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΑΦΕ

Ντεκαφεϊνέκάθε είδους (όχι πάνω από ένα την ημέρα), υποκατάστατα του καφέ χωρίς περιορισμό ποσότητας (από ρεβίθι, κριθάρι, κλπ.), κακάο, σοκολάτα, όλα τα τσάγια, όλα τα αφεψήματα από βότανα, πορτοκαλάδες, λεμονάδες, παυσίπονα χωρίς καφεΐνη

Επιτρέπονται όλων των ειδών τα φάρμακα, όλες οι θεραπείες, όλες οι εγχειρήσεις και οδοντιατρικές εργασίες, όλες οι εργαστηριακές εξετάσεις

Σημείωση:Αποφύγετε τα απαγορευμένα για όσο διάστημα είστε υπό ομοιοπαθητική αγωγή και για ένα μήνα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ομοιοπαθητικής θεραπείας.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1. Η Χρόνια Θεραπεία αφορά πάντα όλες τις παθήσεις, σωματικές και ψυχικές.

2. Συνήθως χορηγείται μία πρώτη ξεχωριστή κάψουλα την πρώτη μέρα που δίνει τη μεγάλη ώθηση και είναι όμοια με την εκάστοτε ιδιοσυγκρασία του ασθενούς. Από την επόμενη μέρα χορηγούνται μία ή δύο κάψουλες ημερησίως που είναι τα βιοχημικά άλατα του Σούσλερ (Schussler) και είναι βοηθητικά της πρώτης κάψουλας.

3. Στο δεκαπενθήμερο συνήθως ο ασθενής ενημερώνει το γιατρό τηλεφωνικώς για το πώς πήγε. Ακολουθούν επανεξετάσεις ανά μήνα έως και ανά δίμηνο ανάλογα με την πρόοδο του ασθενούς μέχρι και το πέρας της χρόνιας αγωγής.

4. Σε περίπτωση ενδιάμεσης Οξείας Ασθένειας διακόπτεται η χρόνια αγωγή για μερικές μέρες και χορηγείται το φάρμακο που είναι όμοιο με την Οξεία Ασθένεια. Δεν υπάρχει ένα οξύ φάρμακο ίδιο για όλους τους ασθενείς με την ίδια οξεία ασθένεια.

5. Δεν υπάρχει καμία παρενέργεια με τα ομοιοπαθητικά φάρμακα. Μόνο τον πρώτο μήνα και μόνο τις πρώτες μέρες, όχι σαν παρενέργεια αλλά σαν δείγμα καλής κινητοποίησης του οργανισμού και σωματοποίησης του άγχους, μπορεί το άτομο να έχει ένα πονοκέφαλο ή μια έξαρση σε ορισμένα δερματικά. Αυτό είναι καλό θεραπευτικό σημάδι αλλά δεν είναι απαραίτητο να συμβεί για να πάει καλά ο ασθενής. Ποτέ δεν έχουμε χειροτέρευση σε ψυχικές παθήσεις ή σε παθολογικές καταστάσεις (διαβήτης, υπέρταση, κλπ). Ακολουθεί γρήγορη σωματική και ψυχική βελτίωση.

6. Το ομοιοπαθητικό φάρμακο δεν αντιδοτείται από κανένα χημικό φάρμακο εκτός από λίγα παυσίπονα με καφεΐνη. Ισχύει βέβαια ο κανόνας ότι όσο λιγότερα βλαβερά φάρμακα τόσο το καλύτερο για τον ασθενή.

7. Ο ομοιοπαθητικός γιατρός συνεργάζεται με όλους τους συναδέλφους άλλων Θεραπευτικών Συστημάτων και η ομοιοπαθητική θεραπεία δεν επηρεάζει αρνητικά οποιαδήποτε συνήθη αγωγή, εγχείρηση ή εργαστηριακές εξετάσεις.

 

 

Κέας 42 πλ. Κολιάτσου τ.κ.112 55 ΑΘΗΝΑ

Φόρμα επικοινωνίας - Αιτήσεις


Όνομα:*
E-mail:*
Επιθυμώ:
Ιδιότητα:*
Το μήνυμα σας: